Proizvajalec tkanin s 190-letno tradicijo

TEKSTINA JE BILA USTANOVLJENA LETA 1828 KOT PROIZVAJALEC TKANIN, KI JE PIONIR NA PODROČJU INOVACIJ, TRAJNOSTI IN USTVARJALNOSTI. BITI V OSPREDJU NAPREDKA JE TRADICIJA, KI JO TEKSTINA OHRANJA ŠE DANES.

MEJNIKI

Proizvodnja se je najprej začela v cesarski zasebni mehanični predilnici v Ajdovščini, ki je bila opremljena s samovozečimi stroji “Mule Jenny”. Do začetka 19. stoletja so volno in bombaž še vedno predelovali ročno. Prvi stroj za predenje bombaža je bil izumljen šele leta 1764, čeprav se je tudi ta še vedno upravljal ročno. Tako imenovani samodelujoči stroji so se pojavili pozneje in so bili prvi stroji za samodejno predenje volne in bombaža. Od njihove iznajdbe je proizvodnja tekstila cvetela in Tekstina je bila med prvimi tovarnami, ki so se lahko pohvalile s to prelomno inovacijo.

1828

Vodno kolo je bilo zamenjano z novo razvito Fourneyronovo turbino, izdelano v Parizu. Takrat je bila ta vrsta turbine vrhunec tehnološkega napredka, saj jo je Benoît Fourneyron izumil le dve leti prej. Ta vrsta turbine je navpično vodno kolo zamenjala z vodoravnim in povečala število vrtljajev na prej nepredstavljivih 2.300 vrtljajev na minuto. Nova turbina je proizvedla 60 konjskih moči in je omogočila znatno povečanje proizvodnje.

1839

Vgradnja prvega parnega stroja. Pogon mlina na vodno energijo iz turbine je bil zelo uspešen, vendar je bilo treba zato tovarno postaviti ob potok. Uvedba parnega stroja je to potrebo odpravila in tovarna se je lahko prosto premaknila stran od vodnega vira. Poleg tega je bila energija, pridobljena iz vode, nezanesljiva, saj je bila odvisna od količine vode v potoku, ki se je spreminjala glede na letni čas. Parni stroji so bili izjemno pomemben element industrijske revolucije in Tekstina je uspešno izkoriščala prednosti, ki jih je prinašala.

1850

Po II. svetovni vojni je tovarna po kratkem premoru, ko so del tovarne uporabljali kot skladišče, barake in konjske hleve, spet začela delovati. Še več, po vojni so nekatere prostore razdelili in jih namenili za ustanovitev še enega izjemno uspešnega industrijskega podjetja, Fructal Ajdovščina. Kljub zgodovinskim okoliščinam, ki so delovale proti njej, je Tekstina leta 1948 ponovno začela polno delovati.

1945

Po manj kot desetih letih je bila Tekstina bogatejša za popolnoma novo barvarno in kotlovnico. Razvoj in pospešena rast, ki ju je podjetje doživelo po vojni, sta obrodila sadove. Nova stavba se je ponašala tudi s 46 m visokim dimnikom, ki je bil takrat najvišji dimnik v dolini.

1954

Gradnja nove predilnice. Ker je stara stavba predilnice pred nekaj desetletji pogorela in ker je tovarna stalno rasla na področju proizvodnje, prodaje in števila zaposlenih, so leta 1960 zgradili novo stavbo predilnice. S to stavbo se je začel čas, ko se je Tekstina preoblikovala v sodobnega proizvajalca tkanin.

1960

Zelo smo ponosni na naložbo v nov rotacijski tiskarski stroj. Veliko truda smo vložili v optimizacijo postopka tiskanja. Uspelo nam je določiti idealen pritisk valja za barvanje na tekstil. Tako lahko trdimo, da lahko zdaj izdelamo nekaj odtisov, ki so med najboljšimi v smislu trajnosti in natančnosti.

2015

Naša tkalnica je sodobno okolje, v katerem lahko ustvarjalnost in inovativnost izkoristita desetletja izkušenj. Naši dosežki na področju trajnosti in tiskarskih inovacij so ponovno dokazali, da smo med najboljšimi proizvajalci tkanin v Evropi.

2016

Tehnologija tiskanja, ki se uporablja v podjetju Tekstina, se redno posodablja in vključuje najnovejše rešitve in inovacije. Zbirko dopolnjuje digitalni stroj za tiskanje tkanin Monna Lisa®, ki zagotavlja izjemno enakomernost geometrijskih vzorcev, natančno tiskanje in uporabo različnih vrst črnila, odvisno od uporabljenega tekstila in želenega dizajna. Omogoča visokokakovostno tiskanje na tekstil debeline do 10 mm in širine 1800 mm.

2021

Tekstininemu širokemu portfelju sta dodana še dva nova najsodobnejša tkalska stroja. Tkalski stroj Itema R95002 air-jet je vznemirljiva novost za Tekstino, saj je izjemno učinkovit in hiter, medtem ko stroj Itema R95002 rapier znatno zmanjša proizvodne stroške. Njegova izpopolnjena programska oprema omogoča tudi izdelavo debelejših tkanin in zahtevnejših projektov.

2022